Аннотації

Автор(и):
Бойко Є. Г., Дяченко Ю. В.
Автор(и) (англ)
Boiko Yevheniya, Diachenko Yuliya
Дата публікації:

07.02.2023

Анотація (укр):

Технології ощадливого виробництва поступово впроваджуються у всі сфери життя, а також у сферу освіти. Недостатнє фінансування – одна з проблем навчальних закладів, тому є актуальним застосування закладами освіти концепції ощадливого виробництва, що дасть змогу зменшити втрати в процесі управління. Розвитку концепції ощадливого виробництва приділено увагу багатьох вчених. У пропонованій роботі розкрито роль та значення функціонально-вартісного аналізу в управлінні витратами закладу освіти. Проаналізовано основні економічні передумови впровадження функціонально-вартісного аналізу у практику діяльності закладу освіти. Цей метод є одним з ефективних способів зниження витрат. Оцінено передумови застосування його елементів у закладі вищої освіти для підтримки рішень щодо управління витратами. Запропоновано алгоритм проведення функціонально-вартісного аналізу закладу освіти на засадах ощадливості. Описано відмінності такого методу від традиційних методів економічного аналізу. Представлено сценарій щодо проведення функціонально-вартісного аналізу в закладі освіти. Глобалізація економіки вносить свої корективи в систему управління закладами освіти, і тому застосування методу функціонально-вартісного аналізу в закладах освіти може суттєво покращити їхній фінансовий стан, зменшити обсяг необґрунтованих та нераціональних витрат, покращити якість підготовки майбутніх спеціалістів, підвищити продуктивність праці та мотивацію працівників і викладачів, покращити добробут людей та якість довкілля в рамках закладу, що сприяє залученню більшої кількості абітурієнтів.

Анотація (рус):

Анотація (англ):

Lean production technologies are gradually being introduced into all spheres of life, as well as in the sphere of education. Insufficient funding is one of the problems of educational institutions, so it is important for educational institutions to apply the concept of lean production, which will reduce management losses. Many scientists have paid attention to the development of the concept of lean production. This paper reveals the role and importance of functional-cost analysis in the management of educational institution costs. The main economic prerequisites for the introduction of functional-cost analysis in the practice of the educational institution are analyzed. This method is one of the effective ways to reduce costs. The preconditions for the application of its elements in higher education to support decisions in cost management are assessed. An algorithm for conducting a functional-cost analysis of an educational institution on the basis of thrift is proposed. The differences of this method from traditional methods of economic analysis are described. The scenario of conducting functional-cost analysis in an educational institution is presented. Globalization of the economy makes adjustments to the management system of educational institutions and therefore the application of functional cost analysis in educational institutions can significantly improve their financial condition, reduce unreasonable and irrational costs, improve the quality of training, increase productivity and motivation of employees and teachers. improve the well-being of people and the quality of the environment within the institution, which helps to attract more applicants.

Література:

1.     Бєльтюков Є. А., Безнощенко Н. О. Управління витратами на основі функціонально-вартісного аналізу. Вісник Хмельницького національного університету. 2011. № 2. Т. 2. С. 7–10.

2.     Рафальська, О. О. Алгоритми формування базової таксономії дисциплін. Управління розвитком складних систем. Київ. 2015. № 24. С. 137–141.

3.     Филиппова С. В. Управленческий анализ: теория и практика. Київ: АВРИО. 2004. 336 с.

4.     Бойко Є. Г., Рафальська О. О., Юхимович Г. П. Інтегрований підхід до навчання в освітньому процесі. Управління розвитком складних систем. 2019. Вип. 38. С. 92–97.

5.     Гончарук О. В., Губаренко Л. М., Цуприк Л. М. Теоретико-методичні основи системи бережливого виробництва на підприємстві. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. Вип. 1 (18) 2019. С.95–103.

6.     Бойко Є. Г., Забродська О. О. Основні економічні передумова впровадження функціонально-вартісного аналізу у практику діяльності закладу освіти. 3-я Міжнародна науково-практична конференція «Наука, інновації та освіта: проблеми та перспективи» (13–15 жовтня 2021 р.) CPN Publishing Group, Токіо, Японія, 2021. 503 с.

7.     Вумек Дж., Джонс Д. Бережливое производство: как избавиться от потерь и добиться процветания вашей компании / пер. с англ. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2004. 473 с.

8.     Литвин З. Б. Функціонально-вартісний аналіз: навчальний посібник. Тернопіль: Економічна думка, 2007. 130 с.

9.     Ларченко Ю. Г., Литовченко В. В. Функционально-стоимостной анализ качества образовательного процесса. Современные проблемы науки и образования. 2013. №2.

10.  Симоненко Н. Н. Управление образовательными услугами с применением инновационных методов обучения. Вестник Тихоокеанского государственного университета. 2012. № 2. С. 201–206.

11.  Бойко, Є. Г., Забродська О. О., Куценко М. М. Застосування концепції ощадливого виробництва в управлінні закладами освіти. Управління розвитком складних систем. 2020. № 42. С. 139 – 145, dx.doi.org\10.32347/2412-9933.2020.41.139-145.

12.  Джордж М. Бережливое производство + шесть сигм: комбинируя качество шести сигм со скоростью бережливого производства / пер. с англ. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2005. 360 с.

13.  Интегрированная концепция бережливое производство + шесть сигм : учебное пособие / под общ. ред. Г.М. Скударя. Київ : КНЕУ, 2011. 160 с.

14.  Тайіті О. Виробнича система Тойоти: йдучи від масового виробництва. Москва : ІКСІ, 2012. 260 с.

15.  Вейдер М. Инструменты бережливого производства. 10-e изд. Москва : Альпина Паблишерз, 2013. 193 с.

16.  Имаи М. Кайдзен. Ключ к успеху японских компаний / пер. с англ. 2-е изд. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2005. 274 с.

17.  Мироненко М. А. Менеджмент ощадливого виробництва: навчальний посібник. 3-тє вид., випр. Дніпро- петровськ: Пороги, 2015. 512 с.

18.  Омельяненко Т. В., Щербина О. В., Барабась Д. О., Вакуленко А. В. Ощадливе виробництво: концепція, інструменти, досвід: науково-практичне видання. Київ : КНЕУ, 2009. 157 с.

19.  Адаменко О. Бережливое производство: философия успеха. Журнал ІТМ. 2014. №3. URL: http://www.management.com.ua/qm/qm201.html.

20.  Колос І. В. Управління вищим навчальним закладом на засадах ощадливості. Моделювання регіональної економіки. 2013. № 1. С. 418–428.

21.  Ковальчук Е. М. Внедрение технологий бережливого производства в образование. Система образования и технологии бережливого производства: материалы очно-заочной Региональной научно-практической конференции. Нижневартовск: Изд-во Нижневарт. гос. ун-та, 2017. С. 25–31.

22.  Корольова, Ю. В. Умови формування знань, умінь та навичок інформаційної діяльності студентів. Міжнародний науковий форум: соціологія, психологія, педагогіка, менеджмент. 2010. Вип. 4. С. 81–89.

23.  Гречан А. П., Колос І. В. Розвиток вищої освіти на засадах ощадливості. Глобальні та національні проблеми економіки. Вип. 5. 2015. С. 367 – 371.

24.  Владыка М. В., Горбунова Е. И., Полевой И. Н. Применение инструментов бережливого производства в системе высшего образования. Научный результат. Экономические исследования. Т.5, №1, 2019.

References:

1.     Beltyukov, E. A, Beznoshchenko, N. O. (2011). Cost management based on functional-cost analysis. Bulletin of Khmelnytsky National University, 2, 2, 7–10.

2.     Rafalska, O. O (2015). Algorithms for forming the basic taxonomy of disciplines. Management of development of complex systems, 24, 137–141.

3.     Filippova, S. V. (2004). Management analysis: theory and practice. К.: АВРИО, 336.

4.     Boyko, E. G., Rafalskaya, O. O, Yukhimovich, G. P. (2019). Integrated approach to learning in the educational process. Management of complex systems development, 38, 92–97.

5.      Goncharuk, O. V., Gubarenko, L. M., Tsuprik, L. M. (2019). Theoretical and methodological foundations of the system of lean production at the enterprise. Eastern Europe: economics, business and management, 1 (18), 95–103.

6.     Boyko, E. G, Zabrodskaya, O. O. (2021). The main economic prerequisites for the introduction of functional-cost analysis in the practice of educational institutions. The 3rd International scientific and practical conference “Science, innovations and education: problems and prospects” (October 13-15, 2021) CPN Publishing Group, Tokyo, Japan. 2021. 503 p. 2021.

7.     Wumek, J., Jones, D. (2004). Lean manufacturing: how to get rid of losses and achieve prosperity of your company / trans. with English Moscow: Alpina Business Books, 473.

8.     Litvin, Z. B. (2007). Functional-cost analysis: a textbook. Ternopil: Economic Thought, 130.

9.     Larchenko, Yu. G., Litovchenko, V. V. (2013). Functional and cost analysis of the quality of the educational process. Modern problems of science and education, 2.

10.  Simonenko, N. N. (2012). Management of educational services with the use of innovative teaching methods. Journal of the Pacific State University, 2, 201–206.

11.  Boiko, Yevheniya, Zabrodska, Еlena & Kutsenko, Maryna. (2020). Application of the lean production concept in educational institutions management. Management of Development of Complex Systems, 42, 139–145, dx.doi.org\10.32347/2412-9933.2020.41.139-145.

12.  George, M. (2005). Lean production + six sigma: combining the quality of six sigma with the speed of lean production / trans. with English Moscow: Alpina Business Books, 360.

13.  Scudar, Ahem. (2011). Integrated concept of lean manufacturing + six sigma: a textbook. Kyiv: KNEU, 160.

14.  Tahiti, O. (2012). Toyota production system: starting from mass production. Moscow: ICSI, 260.

15.  Vader, M. (2013). Tools of lean production. 10th ed. Moscow: Alpina Publishers, 193.

16.  Kaizen, Imai M. (2005). The key to the success of Japanese companies / trans. with English 2nd ed. Moscow: Alpina Business Books, 274.

17.  Mironenko, M. A. (2015). Lean production management: a textbook. 3rd ed., Corr. Dnepropetrovsk: Thresholds, 512.

18.  Omelyanenko, T. V., Shcherbina, O. V., Barabas, D. O, Vakulenko, A. V. (2009). Lean production: concept, tools, experience: scientific and practical publication. Kyiv: KNEU, 157.

19.  Adamenko, O. (2014). Lean production: the philosophy of success. BMI Magazine, 3. URL: http://www.management.com.ua/qm/qm201.html.

20.  Kolos, I. V. (2013). Management of higher education on the basis of thrift. Modeling of the regional economy,
1, 418–428.

21.  Kovalchuk, E. M. (2017). Implementation of lean production technologies in education. The education system and technologies of lean production: materials of the part-time Regional scientific and practical conference. Nizhnevartovsk: Nizhnevart Publishing House. state un-ta, Р. 25–31.

22.  Koroleva, Yu. V. (2010). Conditions of formation of students' knowledge, skills and information activity skills. International scientific forum: sociology, psychology, pedagogy, management, 4, 81–89.

23.  Grechan, A. P., Kolos, I. V. (2015). Development of higher education on the basis of thrift. Global and national economic problems, 5, 367–371.

24.  Vladyka, M. V., Gorbunova, E. I., Polevoy, I. N. (2019). The use of lean production tools in the system of higher education. scientific result. Economic research, 5, 1.