Аннотації

Автор(и):
Кондрук Н.Е.
Автор(и) (англ)
Kondruk Nataliya
Дата публікації:

01.06.2015

Анотація (укр):

Сьогодні все більше уваги приділяється створенню систем підтримки прийняття рішень (СППР) в різних областях людської діяльності, які поєднують можливості сучасних технічних засобів та знань і вмінь особи, що приймає рішення (ОПР) при прийнятті рішень. Зокрема, доцільним є створення систем автоматизованого складання індивідуалізованих дієт для лікаря-дієтолога. Розглянуто особливості концептуальної моделі СППР для автоматизованого складання дієт на прикладах систем «Dietolog» та «Dietolog+». Описано їх практичні можливості та організацію діалогу «ОПР-СППР». Побудовано узагальнену схему взаємодії типу «людина-машина» лікаря-дієтолога та СППР, яка використовується в системах «Dietolog» та «Dietolog+». Використання описаних систем на практиці дало змогу виключити технічні труднощі розрахунку складових індивідуалізованих дієт для деяких класів задач дієтотерапії та збалансованого харчування.

Анотація (рус):

В наше время все больше внимания уделяется созданию систем поддержки принятия решений (СППР) в различных областях человеческой деятельности, которые объединяют возможности современных технических средств и знаний, и умений лица, принимающего решение (ЛПР), при принятии решений. В частности, целесообразно создание систем автоматизированного составления индивидуализированных диет для врача-диетолога. Рассмотрены особенности концептуальной модели СППР для автоматизированного составления диет на примерах систем «Dietolog» и «Dietolog+». Описаны их практические возможности и организация диалога «ЛПР-СППР». Построена обобщенная схема взаимодействия типа «человек-машина» врача-диетолога и СППР, которая используется в системах «Dietolog» и «Dietolog+». Использование описанных систем на практике позволило исключить технические трудности расчета составляющих индивидуализированных диет для некоторых классов задач диетотерапии и сбалансированного питания.

Анотація (англ):

Nowadays, more and more attention is paid to the creation of decision support systems (DSS) in various fields of human activity, which combine the power of modern hardware and the knowledge and skills of the decision maker (DMP) in decision-making. In particular, the urgent task of dietetics and hygiene is a compilation of individualized diets for patients with the recommended daily doses of protein, fat, carbohydrates, main nutrients, depending on gender, age, body weight, and a choice of a set of possible products. This in turn leads to information overload dieticians. To solve these problems created by computer-aided drafting individualized diets «Dietolog» and «Dietolog+». The paper describes the features of the conceptual model of the DSS. Describe their feasibility and dialogue "DMP-DSS." A generalized scheme of interaction of the "man-machine" dietician and DSS, which is used in «Dietolog» and «Dietolog+». Using the systems described in practice possible to eliminate the technical difficulties of calculating the components of individualized diets for some classes of problems of dietetics and balanced diet. Using the same convenient and affordable "man-machine interface does not require any additional training dieticians when working with the DSS.

Література:

 

  1. Коваленко И. И. Некоторые принципы построения системы поддержки принятия решений в проектах реконструкции муниципальных систем водоснабжения / И. И. Коваленко, В. К. Кошкин // Управління розвитком складних систем. 2014. Вип. 19. С. 39-43.
  2. Ларичев, О. И. Системы поддержки принятия решений. Современное состояние и перспективы их развития / О. И. Ларичев, А. Б. Петровский // Итоги науки и техники. Сер. Техническая кибернетика.  Т.21. М.: ВИНИТИ, 1987,
     –С. 131-164.
  3. Миллер, Г. Магическое число семь плюс или минус два. О некоторых пределах нашей способности перерабатывать информацию / Г. Миллер // Инженерная психология. – М.: Прогресс, 1964. – С. 192-225.
  4. Ginzberg , M. J. Decision Support System. Ginzberg / M. J. Ginzberg, W. Reitman, E. A. Stohr – Amsterdam: North-Holland Publ. Co., 1982. – 174 p.
  5. Little, D. C. Models and Managers: The Concept of a Decision Calculus / John D. C. Little // Management Sciences. – 1970. – Vol. 16, No. 8 – Pp. 466–485.
  6.  Ginzberg, M.I. Decision Support Systems: Issues and Perspectives / M.I. Ginzberg, E.A. Stohr // Processes and Tools for Decision Support. – 1983. – Pp. 9-31.
  7.  Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник у 2 кн. – Кн. 1 / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко,
    О.В. Благодарова та ін.; За ред.. проф.. В.І. Ципріяна. – К.: Медицина, 2007.–528 с.
  8.  А61К8/19, А61К8/30, МПК (2006.01). Патент на корисну модель 64777 Україна. Спосіб автоматизованого складання дієтичного харчування «Дієтолог» [Текст] / Маляр М. М., Кондрук Н. Е., Горленко О. М., Томей А.І . – № u201100007; Заявл. від 04.01.2011; Опубл. 25.11.2011, Бюл.№ 22.
  9. Sprague, R. H. Building Effective Decision Support Systems./ R. H. Sprague, E. D. Carlson. – Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall , 1982– 255 р.
  10. Кондрук, Н. Е. Застосування багатокритеріальних моделей для задач збалансованого харчування /
    Н. Е. Кондрук, М. М. Маляр // Вісник Черкаського державного технологічного університету. Серія: технічні науки. 2010. – №1. – Вип. 1– С. 3-7.
  11. Кондрук, Н. Э. Некоторые применения кластеризации критериального пространства для задач выбора / Кондрук Н. Э., Маляр Н. Н. // Компьютерная математика. – 2009. – № 2.– С. 142-149.

References:

 

  1. Kovalenko, I. (2014). Some principles of decision support systems in the projects of reconstruction of municipal water systems / I. Kovalenko, V.K. Koshkin // Management of Development of Complex Systems. Kyiv, Ukraine: 19, 39-43.
  2. Larichev, O. (1987). Decision Support Systems. Current state and prospects of their development / O. Larichev, A. Petrovskij // Results of science and technology, 21, 131–164.
  3. Miller, G. (1964). Magic number seven plus or minus two. Some limits of our ability to process information. Engineering Psychology. Moscow, Russia: 192-225.
  4. Ginzberg , M. J., Reitman, W., Stohr, E. A. (1982) Decision Support System. Amsterdam: North-Holland Publ., 174.
  5. Little, D. C. (1970). Models and Managers: The Concept of a Decision Calculus. Management Sciences: 16, 8, 466 – 485.
  6. Ginzberg, M.I. (1983). Decision Support Systems: Issues and Perspectives / M.I. Ginzberg, E.A. Stohr // Processes and Tools for Decision Support: 9-31.
  7. Anistratenko, T.I. & Bilko, T.N. & Blahodarova, A.V. (2007). Food hygiene basics of nutritiology. Kyiv, Ukraine: Medicine, 528.
  8. Malyar, N.N. (2011). The patent for utility model 64 777 Ukraine. Automated method dietary "Nutritionist". // N.N. Malyar, N.E. Kondruk, A.M. Gorlenko, A.I. Tomej. Byul. Ukrpatent, Kyiv, Ukraine: 22, 2011.
  9. Sprague, R. H. & Carlson, E. D. (1982). Building Effective Decision Support Systems. Prentice-Hall: 255.
  10. Kondruk, N.E. (2010). Applying models to multi task a balanced diet. Bulletin Cherkasy State Technological University. Kyiv, Ukraine: 1, 1, 3-7.
  11. Kondruk, N. E. (2009). Some applications of clustering criterion space to problems of selection. Computer mathematics. Kyiv, Ukraine: 2, 142-149.