ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОГО ВИРОБНИЦТВА В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДАМИ ОСВІТИ

Заголовок (російською): 
ПРИМЕНЕНИЕ КОНЦЕПЦИИ БЕРЕЖЛИВОГО ПРОИЗВОДСТВА В УПРАВЛЕНИИ УЧЕБНЫМИ ЗАВЕДЕНИЯМИ
Заголовок (англійською): 
APPLICATION OF THE LEAN PRODUCTION CONCEPT IN EDUCATIONAL INSTITUTIONS MANAGEMENT
Автор(и): 
Бойко Є.Г.
Забродська О.О.
Куценко М.М.
Автор(и) (англ): 
Boiko Yevheniya
Zabrodska Elena
Kutsenko Maryna
Ключові слова (укр): 
ощадливе виробництво; lean-технологія; концепція; принципи; втрати; метод 5S
Ключові слова (рус): 
бережливое производство; lean-технологии; концепция; принципы; потери; метод 5S
Ключові слова (англ): 
lean production; lean technology; concept; principles; losses; method 5S
Анотація (укр): 
Технології ощадливого виробництва поступово впроваджуються у всі сфери життя, а також у сферу освіти. Недостатнє фінансування – одна з проблем навчальних закладів, тому є актуальним застосування закладами освіти концепції ощадливого виробництва, що допоможе зменшити втрати при управлінні. Розвитку концепції ощадливого виробництва приділено увагу багатьох вчених. В роботі розкрито значення ощадливого виробництва і мета його впровадження, наведено спосіб впровадження ощадливого виробництва у сферу освіти, важливість знання не лише принципів ощадливого виробництва, а й розуміння філософії цієї системи та необхідності її впровадження. Також узагальнено види втрат при управлінні закладами освіти, які необхідно звести до мінімуму, щоб підвищити ефективність діяльності навчальних закладів, а саме: втрати через перевиробництво, втрати часу через очікування, втрати при непотрібному транспортуванні, втрати через зайві етапи опрацювання, втрати через зайві запаси, втрати через випуск дефектної продукції, втрати через нереалізований творчий потенціал персоналу. Розкрито зміст наведених втрат в процесі навчання. Наведено принципи ощадливого навчання, яких потрібно дотримуватися при організації освітнього процесу. Одним з принципів ощадливого виробництва є метод 5S  в роботі наведено ефекти і недоліки застосування цього методу. Метод 5S  найбільш популярний і простий принцип для впровадження ощадливого виробництва. Цей метод спрямований на організацію ефективного робочого місця, а назва методу напряму зв’язана з його кроками. Саме застосування концепції ощадливого виробництва в управлінні закладами освіти допоможе підвищити ефективність діяльності навчальних закладів, тим самим дасть змогу підвищити і конкурентоспроможність цього закладу, чим привабить більшу кількість майбутніх студентів.
Анотація (рус): 
Технологии бережливого производства постепенно внедряются во все сферы жизни, а также в сферу образования. Недостаточное финансирование  одна из проблем учебных заведений, поэтому является актуальным применение учебными заведениями концепции бережливого производства, что позволит уменьшить потери в управлении. Развитию концепции бережливого производства уделено внимание многих ученых. В данной работе раскрыто значение бережливого производства и цель его внедрения, приведены способ внедрения бережливого производства в сферу образования показана важность знания не только принципов бережливого производства, но и понимание философии данной системы и необходимости ее внедрения. Также обобщены виды потерь при управлении учебными заведениями, которые необходимо свести к минимуму, чтобы повысить их эффективность деятельности, а именно: потери из-за перепроизводства; потери времени из-за ожидания; потери при ненужной транспортировке; потери из-за лишних этапов обработки; потери из-за излишних запасов, из-за выпуска дефектной продукции, из-за нереализованного творческого потенциала персонала. Раскрыто содержание перечисленных потерь в процессе обучения. Приведены принципы бережливого обучения, которым нужно следовать при организации образовательного процесса. Одним из принципов бережливого производства является метод 5S  в работе оценена эффективность и недостатки применения данного метода. Метод 5S  наиболее популярный и простой для внедрения бережливого производства, направлен на организацию эффективного рабочего места. Именно применение концепции бережливого производства в управлении учебными заведениями позволит повысить эффективность деятельности учебных заведений, и тем самым повысит и конкурентоспособность данного заведения, что привлечет большее количество будущих студентов.
Анотація (англ): 
Lean production technologies are gradually being introduced in all spheres of life, as well as in the field of education. Inadequate funding is one of the problems of educational institutions; therefore, the use of the concept of lean production by educational institutions is relevant, which will reduce losses in management. The development of the concept of lean production has been given the attention of many scientists. In this paper, the importance of lean production and the purpose of its implementation are disclosed, a method for introducing lean production into the education sector, the importance of knowledge of not only the principles of lean production, but also an understanding of the philosophy of this system and the need for its implementation are described. Also generalized are the types of losses in the management of educational institutions, which must be minimized in order to increase the efficiency of educational institutions, namely: losses due to overproduction, loss of time due to waiting, losses due to unnecessary transportation, losses due to unnecessary processing steps , losses due to excess stocks, losses due to the release of defective products, losses due to the unrealized creative potential of staff. The content of the listed losses in the learning process is disclosed. The principles of lean learning are given, which must be followed when organizing the educational process. One of the principles of lean production is the 5S method - the paper describes the effects and disadvantages of using this method. The 5S method is the most popular and simplest principle for implementing lean production. This method is aimed at organizing an effective workplace, and the name of the method is directly related to its steps. It is the application of the concept of lean production in the management of educational institutions that will increase the efficiency of educational institutions, thereby increasing the competitiveness of this institution, which will attract a larger number of future students.
Публікатор: 
Київський національний університет будівництва і архітектури
Назва журналу, номер, рік випуску (укр): 
Управління розвитком складних систем, номер 42, 2020
Назва журналу, номер, рік випуску (рус): 
Управление развитием сложных систем, номер 42, 2020
Назва журналу, номер, рік випуску (англ): 
Management of Development of Complex Systems, Number 42, 2020
Мова статті: 
Українська
Формат документа: 
application/pdf
Документ: 
Дата публікації: 
20 Апрель 2020
Номер збірника: 
Розділ: 
ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ
Університет автора: 
Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ
Литература: 
  1. Закон України Про вищу освіту [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon4.rada. gov.ua/laws/show/1556-18.
  2. Рафальська, О.О. Алгоритми формування базової таксономії дисциплін [Текст] / О.О. Рафальська // Управління розвитком складних систем – Київ, 2015.– № 24. – С. 137 – 141.
  3. Бойко Є. Г. Інтегрований підхід до навчання в освітньому процесі / Є. Г. Бойко, О. О. Рафальська, Г. П. Юхимович // Управління розвитком складних систем. - 2019. - Вип. 38. - С. 92 - 97.
  4. Гончарук О.В., Губаренко Л.М., Цуприк Л.М. Теоретико-методичні основи системи бережливого виробництва на підприємстві: Східна Європа: економіка, бізнес та управління. Випуск 1 (18) 2019. – С. 95 - 103.
  5. Вумек Дж., Джонс Д. Бережливое производство: как избавиться от потерь и добиться процветания вашей компании / пер. с англ. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2004. – 473 с.
  6. Лайкер Дж. Дао Toyota: 14 принципов менеджмента ведущей компании мира. Москва : Альпина Паблишерз, 2011. – 400 с.
  7. Джордж М. Бережливое производство + шесть сигм: комбинируя качество шести сигм со скоростью бережливого производства / пер. с англ. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2005. – 360 с.
  8. Интегрированная концепция бережливое производство + шесть сигм : учебное пособие / под общ. ред.
    Г.М. Скударя. Київ : КНЕУ, 2011. – 160 с.
  9. Тайіті О. Виробнича система Тойоти: йдучи від масового виробництва. Москва : ІКСІ, 2012. – 260 с.
  10. Вейдер М. Инструменты бережливого производства. 10-e изд. Москва : Альпина Паблишерз, 2013. – 193 с.
  11. Имаи М. Кайдзен. Ключ к успеху японских компаний / пер. с англ. 2-е изд. Москва : Альпина Бизнес Букс, 2005. – 274 с.
  12. Мироненко М.А. Менеджмент ощадливого виробництва: навчальний посібник. 3-тє вид., випр. Дніпропетровськ: Пороги, 2015. – 512 с.
  13. Омельяненко Т.В., Щербина О.В., Барабась Д.О., Вакуленко А.В. Ощадливе виробництво: концепція, інструменти, досвід: науково-практичне видання. – К. : КНЕУ, 2009. – 157 с.
  14. Адаменко О. Бережливое производство: философия успеха / Олександр Адаменко // Журнал ІТМ. – 2014. – №3. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.management.com.ua/qm/qm201.html.
  15. Колос І.В. Управління вищим навчальним закладом на засадах ощадливості / І.В. Колос// Моделювання регіональної економіки. – 2013. – №1. – С. 418 - 428.
  16. Womack J.P., Jones D.T., Roos D. The Machine that changed the World: The Story of Lean Production. Harper Collins, New York, 1990. ISBN 978-0-060-97417-6.
  17. Ковальчук Е.М. Внедрение технологий бережливого производства в образование / Е.М.Ковальчук // Система образования и технологии бережливого производства: материалы очно-заочной Региональной научно-практической конференции. Нижневартовск: Изд-во Нижневарт. гос. ун-та, 2017. – С. 25 – 31.
  18. Корольова Ю.В. Умови формування знань, умінь та навичок інформаційної діяльності студентів / Ю.В. Корольова // Міжнародний науковий форум: соціологія, психологія, педагогіка, менеджмент. - 2010. - Вип. 4. - С. 81 - 89.
  19. Гречан А.П. Розвиток вищої освіти на засадах ощадливості / А.П. Гречан, І.В. Колос // Глобальні та національні проблеми економіки. – Вип. 5. – 2015. – С. 367 – 371.
  20. Владыка М.В., Горбунова Е.И., Полевой И.Н. Применение инструментов бережливого производства в системе высшего образования // Научный результат. Экономические исследования. – Т.5, №1, 2019.
References: 
  1. Law of Ukraine on Higher Education [Electronic resource]. – Access mode: http://zakon4.rada. gov.ua/laws/show/1556-18.
  2. Rafalska, E., (2015). The algorithms of baseline taxonomy for disciplines. Management of Development of Complex Systems, 24, 137-141 [in Ukrainian].
  3. Boiko, Yevheniya, Rafalska, Еlena & Yukhymovych, Halyna, (2019). The integrated approach to education in educational process. Management of Development of Complex Systems, 38, 92 – 97, dx.doi.org\10.6084/m9.figshare.9788528.
  4. Goncharuk, O.V., Gubarenko, L.M., Tsuprik, L.M., (2019). Theoretical and methodological foundations of the lean production system at the enterprise: Eastern Europe: economy, business and management, 1 (18), 95-103.
  5. Vumek J., Jones D., (2004). Lean production: how to get rid of losses and achieve prosperity for your company / trans. with English. Moscow: Alpina Business Books, 473.
  6. Liker, J. Tao Toyota, (2011). 14 Principles of Management of the World's Leading Company. Moscow: Alpina Publishers, 400.
  7. George, M., (2005). lean production + six sigmas: combining the quality of six sigmas with the speed of lean production / trans. with English. Moscow: Alpina Business Books, 360.
  8. Skudar, G.M., (2011). The integrated concept of lean production + six sigmas: a textbook. Kyiv: KNEU, 160.
  9. Tahiti, O., (2012). Toyota Production System: Going From Mass Production. Moscow: ICSI, 260.
  10. Vader, M., (2013). Tools of lean production. 10th ed. Moscow: Alpina Publishers, 193.
  11. Imai, M., (2005). Kaizen. The key to the success of Japanese companies / trans. with English. 2nd ed. Moscow: Alpina Business Books, 274.
  12. Mironenko, M.A., (2015). Management of thrifty production: a textbook. 3rd ed., Dnipropetrovsk: Porogy, 512.
  13. Omelyanenko, T.V., Shcherbina, O.V., Barabas, D.O., Vakulenko, A.V., (2009). Economical production: concept, tools, experience: scientific and practical publication. Kyiv: KNEU, 157.
  14. Adamenko, O., (2014). Lean production: philosophy of success. Journal of ITM, 3. [Electronic resource] - Access mode: http://www.management.com.ua/qm/qm201.html.
  15. Kolos, I.V., (2013). Management of higher education institution on the principles of thrift. Modeling the regional economy, 1, 418-428.
  16. Womack, J.P., Jones, D.T., Roos, D., (1990). The Machine that Changed the World: The Story of Lean Production. Harper Collins, New York.. ISBN 978-0-060-97417-6.
  17. Kovalchuk, E.M., (2017). Introduction of lean production technologies in education. System of education and technologies of lean production: materials of full-time correspondence Regional scientific-practical conference. Nizhnevartovsk: Ed. Nizhnevartovsk State University, 25-31.
  18. Koroleva, Yu.V., (2010). Conditions of formation of knowledge, abilities and skills of information activity of students. International scientific forum: sociology, psychology, pedagogy, management, 4, 81-89.
  19. Grechan, A.P., Kolos, I.V., (2015). Higher education development on a prudent basis. Global and national problems of economy, 5, 367-371
  20. Vladika, M.V., Gorbunova, E.I., Poleva, I.N., (2019). Application of lean manufacturing tools in higher education. Scientific result. Economic research, 5, 1.