ЗАСТОСУВАННЯ ГІС-ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ БАЗИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

Заголовок (англійською): 
APPLICATION OF GIS TECHNOLOGIES FOR THE FORMATION OF THE GEOSPATIAL DATABASE OF GASTRONOMY TOURISM OF UKRAINE
Автор(и): 
Лепетюк В. Б.
Травкіна О. А.
Автор(и) (англ): 
Lepetiuk Viktoriia
Travkina Oksana
Ключові слова (укр): 
ГІС-технології; база геопросторових даних; структурно-логічна модель; концептуальна модель; гастрономічний туризм; гастрономічний маршрут; гастротур
Ключові слова (англ): 
GIS technologies; geospatial database; structural and logical model; conceptual model; gastronomic tourism; gastronomic route; gastro tour
Анотація (укр): 
Гастрономічний туризм як вид туризму, що стрімко розвивається, і будучи складною системою, потребує якісного управління. Застосування геоінформаційних систем і технологій може сприяти формуванню управлінських рішень щодо ефективного розвитку цього виду туризму. У публікації розглядається сутність гастрономічного туризму і застосування ГІС-технологій для формування бази геопросторових даних. Застосовано картографічний метод дослідження представленого явища та описано можливі картометричні операції у роботі туристичної ГІС гастрономічного спрямування. У процесі дослідження розроблено технологічну схему створення маршрутів гастрономічного туризму з допомогою ГІС-технологій. Представлено розроблену концептуальну і структурно-логічну моделі бази геопросторових даних гастрономічного туризму. Створено та візуалізовано базу геопросторових даних гастрономічного туризму для Одеської області, яка відрізняється своїм гастрономічним колоритом і користується неабияким попитом серед подорожуючих. Знайдено локальні спеціалізовані об’єкти гастрономічного туризму цього регіону і заповнено таблиці бази даних достовірними атрибутивними даними. Візуалізовано за допомогою теплової карти місця зосередження гастрономічних об’єктів Одещини та наведено типові запити користувачів щодо визначення об’єктів інтересу при проєктуванні гастрономічних маршрутів. Найбільш привабливим місцем для гастрономічного туризму на Одещині визначено місто Одесу як таке, навколо якого сконцентрована переважна більшість різноманітних об’єктів гастрономічного туризму. Спроєктовано різнопланові гастрономічні маршрути Одещиною та Одесою з буферними зонами вздовж них, які можуть бути цікавими як туристам, так і туроператорам при формуванні гастротурів. Запропонована методика може бути застосована для подібного аналізу інших регіонів, сприятиме збільшенню кількості туристичних поїздок регіоном і розвитку гастрономічного туризму України в цілому.
Анотація (англ): 
Gastronomic tourism as a rapidly developing type of tourism, and being a complex system, requires quality management. The use of geoinformation systems and technologies can contribute to the formation of management decisions regarding the effective development of this type of tourism. The article examines the essence of gastronomic tourism and the use of GIS technologies to form a geospatial database. The cartographic method of researching the presented phenomenon is applied and the possible cartometric operations in the work of the tourist GIS of the gastronomic direction are described. In this study we have developed a technological scheme for creating gastronomic tourism routes using GIS technologies. We present the conceptual and structural-logical model of the geospatial database of gastronomic tourism developed by us. A geospatial data base of gastronomic tourism for Odesa region, which is distinguished by its gastronomic colour and is in great demand among travelers, has been created and visualized. Local specialized objects of gastronomic tourism of this region were found and the database tables were filled with reliable attributive data. The locations of the concentration of gastronomic objects in Odesa are visualized with the help of a heatmap, and typical requests of users regarding the identification of objects of interest when designing gastronomic routes are given. The city of Odessa was identified as the most attractive place for gastronomic tourism in Odesa region, as it is the one around which the vast majority of various objects of gastronomic tourism is concentrated. Various gastronomic routes through Odesa region and Odesa with buffer zones along them have been designed, which can be of interest to both tourists and tour operators when creating gastro tours. The proposed methodology can be used for a similar analysis of other regions and, in our opinion, will contribute to increasing the number of tourist trips to the region and the development of gastronomic tourism in Ukraine as a whole.
Публікатор: 
Київський національний університет будівництва і архітектури
Назва журналу, номер, рік випуску (укр): 
Управління розвитком складних систем, номер 51, 2022
Назва журналу, номер, рік випуску (англ): 
Management of development of complex systems, number 51, 2022
Мова статті: 
Українська
Формат документа: 
application/pdf
Документ: 
Дата публікації: 
07 Февраль 2023
Номер збірника: 
Розділ: 
ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Університет автора: 
Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ
Литература: 

1.     Сінгуцький О. В. Державна підтримка туризму в Україні: перешкоди та передумови розвитку. Механізми державного управління. 2019. № 6. Т. 30(69). С. 71−76. DOI: https://doi.org/10.32838/2663-6468/2019.6/13.

2.     Рубіш М. А., Чорій М. В., Зеленська Л. В. Гастрономічний туризм як засіб активізації туристичних дестинацій. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія Економіка. 2020. Вип. 1 (13). C. 61–66. DOI: 10.31339/2313-8114-2020-1(13), 61–66.

3.     Кукліна Т. С. Гастрономiя як вид міжнародного туризму. Тиждень науки: зб. тез доп. наук.-практ. конф., Запоріжжя, 18–12 квітня 2016 р. Запоріжжя: ЗНТУ, 2016. С. 296-297. URL: https://zp.edu.ua/uploads/conference/2016/TN2016_T3.pdf.

4.     Лепетюк В. Б. Продукти ГІС-технологій для підвищення туристичної привабливості дестинації (на прикладі Чернігівської області), ISTCGCAP. 2020. Вип. 92, № 92. С. 55−67. DOI: https://doi.org/10.23939/istcgcap2020.92.055.

5.     Добролюбова М. В. Програмування баз даних: конспект лекцій / відп. ред. Богомазов, С. А. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 275 с.

6.     Minasse, M. H. S. G. G. Turismo Gastronômico como objeto de pesquisa: análise das publicações em periódicos brasileiros. RBTUR, 2020. São Paulo, 14 (1), p. 92-111, URL: https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1669.

7.     Корнілова В. В., Корнілова Н. В. Сучасні тенденції розвиту гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm.

8.     Global Report of Food tourism Madrid. World Tourism Organization (UNWTO). 2012. p. 63.

9.     Басюк Д. І. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму в Україні. Наукові праці НУХТ. 2012. № 45. C. 128–132. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/bitstream/123456789/1254/1/INNOVATIVE%20DEVELOPMENT%20DELICACY%20TOURISM%20IN%20UKRAINE.pdf.

10.  Світличний О. О., Плотницький С. В. Основи геоінформатики: навч. посібн. / за заг. ред. О.О. Світличного. Суми: ВТД «Університетська книга», 2006. С. 17–18.

11.  Мельник А. В. Впровадження та вдосконалення геоінформаційних технологій у туристичній діяльності. Науковий вісник УжНУ. 2009. Серія «Економіка». Вип. 28. С. 43–44.

12.  Закон України про національну інфраструктуру геопросторових даних від 20.08.2021 № 1657-IX від 15.07.2021. Відомості Верховної ради України. 2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/554-20 (дата звернення 3.08.2022).

13.  Закон України про туризм від 15.09.1995. Дата оновлення 14.07.2020. Відомості Верховної Ради України, 1995. № 31, ст.24 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80 (дата звернення 3.08.2022).

14.  Функції картографічних технологій у роботі туристичної ГІС з просторового аналізу. URL: https://pidru4niki.com/70832/turizm/funktsiyi_kartografichnih_tehnologiy_roboti_turistichnoyi_gis_prostorovogo_analizu.

15.  М’якшило О. М. Моделювання баз даних засобами CASE-технології ERWIN: Консп. Лекцій. Київ: НУХТ, 2008. 60 с.

16.  Створення концептуальних моделей. URL: https://studfile.net/preview/5093111/page:3/.

17.  Етапи проектування баз даних. URL: https://wiki.cuspu.edu.ua/index.php.

18.  Омельницька В. О. Сутність та класифікація видів гастрономічного туризму. Приазовський економічний вісник. 2018. № 1 (6). С.15–20. URL: http://pev.kpu.zp.ua/journals/2018/1_06_uk/5.pdf.

19.  Расулова А. М. Потенціал ресторанного бізнесу у розвитку гастрономічного туризму України. Економіка та держава. 2015. № 5. С. 78–83. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/5_2015/18.pdf.

20.  Кукліна Т. С. Гастрономічний туризм на туристичному ринку України: мат. міжн. наук.-практ. конф. «Современные направления теоретических и прикладных исследований – 2013», 19-30 бер. 2013 р. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/kuklina.htm.

21.  Зацерковний В. І., Оберемок Н. В., Кун Ю. В. Застосування геоінформаційних систем та геоінформаційних технологій у дослідженні ландшафтів. Управління розвитком складних систем. 2018. № 34. С. 92−103. URL: http://urss.knuba.edu.ua/files/zbirnyk-34/15.pdf.

22.  Данченко О. Б., Бедрій Д. І., Семко О. В. Огляд інформаційних технологій управління бізнес-процесами в організаціях. Управління розвитком складних систем. 2020. № 44. С. 20−26. DOI: dx.doi.org\10.32347/2412-9933.2020.44.20-26.

23.  Мартинюк У. А., Яхно Т. П. Перспективні напрями розвитку гастротуризму в Україні. Соціально-гуманітарний вісник. 2019. Вип. 29-30. С.89−91. URL: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/3016/1/%D0%A1%D0%BE%D1%86-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%20%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20Vypusk-29-30.pdf.

References: 

1.     Singutsky, O. (2019). State support for tourism in Ukraine: obstacles and prerequisites for development. Mechanisms of state administration, 6, 30 (69), 71–76. DOI: https://doi.org/10.32838/2663-6468/2019.6/13.

2.     Rubish, M., Chorii, M., Zelenska, L. (2020). Gastronomic tourism as a means of revitalizing tourist destinations. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Economy series, 1 (13), 61-66. DOI: 10.31339/2313-8114-2020-1(13)-61-66.

3.     Kuklina, T. (2016). A gastronomy as a form of international tourism. Science week. Coll. theses add. science and practice conference, Zaporizhzhia, april 18–12, Zaporizhzhia, Ukraine, pp. 296–297. URL: https://zp.edu.ua/uploads/conference/2016/TN2016_T3.pdf.

4.     Lepetiuk, V. (2020). The GIS technologies` products for increasing the tourist attractiveness of the destination (on the example of Chernigiv region). ISTCGCAP, 92, 55-67. DOI: https://doi.org/10.23939/istcgcap2020.92.055.

5.     Dobrolyubova, M. (2021). Database programming: lecture notes. Ihor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 275.

6.     Minasse, M. H. S. G. G. (2020). Turismo Gastronômico como objeto de pesquisa: análise das publicações em periódicos brasileiros. RBTUR, 14(1), 92–111, URL: https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1669.

7.     Kornilova, V., Kornilova, N. (2018). Modern trends in the development of gastronomic tourism. Efficient economy, 2. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm.

8.     Global Report of Food tourism Madrid. (2012). World Tourism Organization (UNWTO), 63. 

9.     Basyuk, D. (2012). Innovative development of gastronomic tourism in Ukraine. Scientific works of the NUHT, 45, 128–132. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/bitstream/123456789/1254/1/INNOVATIVE%20DEVELOPMENT%20DELICACY%20TOURISM%20IN%20UKRAINE.pdf.

10.  Svitlichnyi, O., Plotnytskyi, S. (2006). Fundamentals of geoinformatics: teaching. Manual. Sumy, Ukraine, 17–18.

11.  Melnyk, A. (2009). Introduction and improvement of geoinformation technologies in tourist activities. Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. Series "Economics", 28, 43-44.

12.  Law of Ukraine on National Infrastructure of Geospatial Data dated August 20, 2021. (2021). No. 1657-IX dated July 15, 2021. Information of the Verkhovna Rada of Ukraine, URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/554-20.

13.  Law of Ukraine on Tourism dated September 15, 1995. (1995). Update date 07/14/2020. Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine. No. 31, Article 24, URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80.

14.  Functions of cartographic technologies in the work of tourist GIS on spatial analysis. (20210. URL: https://pidru4niki.com/70832/turizm/funktsiyi_kartografichnih_tehnologiy_roboti_turistichnoyi_gis_prostorovogo_analizu.

15.  Myakshilo, O. (2008). Modeling of databases using CASE technology ERWIN: Synop. of lectures, Kyiv, 60.

16.  Creation of conceptual models. (2022). URL: https://studfile.net/preview/5093111/page:3/.

17.  Database design stages. (2022). URL: https://wiki.cuspu.edu.ua/index.php.

18.  Omelnytska, V. (2018). The essence and classification of types of gastronomic tourism. Priazov Economic bulletin, 1(6), 15-20. URL: http://pev.kpu.zp.ua/journals/2018/1_06_uk/5.pdf.

19.  Rasulova, A. (2015). The potential of the restaurant business in the development of gastronomic tourism in Ukraine. Economy and the state, 5, 78-83. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/5_2015/18.pdf.

20.  Kuklina, T. (2013). Gastronomic tourism on the tourist market of Ukraine. Proceeding of international science and practice conf. Modern directions of theoretical and applied research, March 19-30, URL: https://tourlib.net/statti_ukr/kuklina.htm.

21.  Zatserkovnyi, V., Oberemok, N., Kuhn, Y. (2018). Application of geoinformation systems and geoinformation technologies in landscape research. Management of development of complex systems, 34, 92–103. URL: http://urss.knuba.edu.ua/files/zbirnyk-34/15.pdf.

22.  Danchenko, O., Bedriy, D., Semko, O. (2020). Overview of information technology management of business processes in organizations. Management of development of complex systems, 44, 20–26. DOI: dx.doi.org\10.32347/2412-9933.2020.44.20-26.

23.  Martynyuk U., Yakhno T. (2019). Prospective directions for the development of gastrotourism in Ukraine. Social and humanitarian bulletin, V.29-30, pp. 89-91.
URL: https://archer.chnu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/3016/1/%D0%A1%D0%BE%D1%86-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%20%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20Vypusk-29-30.pdf.