Аннотації

Автор(и):
Криворучко О. В., Костюк Ю. В., Самойленко Ю. О.
Автор(и) (англ)
Kryvoruchko Olena, Kostiuk Yuliia, Samoilenko Yuliia
Дата публікації:

03.09.2021

Анотація (укр):

Технологічні процеси харчової промисловості характеризуються невизначеністю та складністю процесу, які залежать від багатьох факторів, починаючи від самого складу сировини і закінчуючи фізико-хімічними властивостями продукції на всіх етапах її виробництва. Все це збільшує можливості коливань параметрів самого процесу і якості кінцевого продукту. Розглядається питання створення інформаційної системи контролю якості готової продукції технологічного процесу виробництва вершкового масла, що ґрунтується на застосуванні статистичних методів контролю якості продукції, а саме контрольних карт Шухарта. Для побудови контрольних карт Шухарта використовуються експериментальні дані вологості готового продукту, що встановлюється технологічним регламентом відповідно до виду масла. Діагностика і прогнозування якості готової продукції проводиться шляхом аналізу карт середнього та розмахів на наявність можливих викидів за контрольні межі процесу, а саме верхньої та нижньої границь. Карта середнього слугує для відображення стабільності процесу із нанесенням середнього процесу. Вона виявляє небажані варіації, або ж умови, за яких процес виходить зі стану статичної керованості. Карта розмахів слугує для виявлення небажаних варіацій у самій підгрупі вибірки і є індикатором мінливості процесу. Вихід значень за межі на карті розмахів свідчить про наявність у системі певних причинно-наслідкових зв’язків. Для впорядкування можливих причин виникнення відхилень під час технологічного процесу використано діаграму К. Ісікаві.

Анотація (рус):

Анотація (англ):

Technological processes of the food industry are characterized by uncertainty and complexity of the process, which depend on many factors, from the composition of raw materials to the physico-chemical properties of products at all stages of its production. All these objects increase the possibility of fluctuations in the parameters of the process and the quality of the final product. The issue of creating an information system for quality control of finished products of the technological process of butter production, based on the application of statistical methods of product quality control, namely Schuhart control charts, is considered. In order to build Schuhart control charts, experimental data on the moisture content of the finished product is being used, which is set by the technological regulations in accordance with the type of oil. Diagnosis and forecasting of the quality of finished products are carried out by analyzing the maps of the average and the scope for the possible emissions beyond the control limits of the process, namely the upper and lower limits. The average map is used to display the stability of the process with the application of the average process and reveals unwanted variations or conditions under which the process leaves the state of static control. The scale map serves to identify undesirable variations in the subgroup of the sample and serves as an indicator of process variability. In case of going some values beyond the scope map indicates on the existing of «reason-consequence» type of relationships in the system. K. Isikavi's diagram was used to organize the possible causes of deviations during the technological process.

Література:

  1. Kano М., Hasebe S., Hashimoto I., Ohno H. Evolution of multivariate statistical process control: application of independent component analysis and external analysis. (Computers & Chemical Engineering, vo. 28 (2004), pp. 1157-1166.
  2. Materiały szkoleniowe firmy DNV – Six Sigma Solutions 2007.
  3. Wosik I., Zdanek M. System Six Sigma – studium przypadku, tom 2, Opole 2010, s. 669 – 678 (red.: Ryszard Knosala).
  4. Biswas R. K, Masud M.Sh, Kabir E. Shewhart Control Chart for Individual Measurement: An Application in a Weaving Mill. Australasian Journal of Business, Social Science and Information Technology, Volum 2, April 2016, pp. 89-100.
  5. Криворучко О. В, Костюк Ю. В, Самойленко Ю. О. Концептуальна модель інформаційної системи управління якістю вершкового масла. ГРААЛЬ НАУКИ. Вип. 1, лютий 2021. С. 255 – 258.
  6. Paprocka І., Dzięgiel А.. The statistical control of the measuring process capability of vertical displacement of the head restraint – The first part: Theory. Режим доступу: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-48002193-d6fc-45f4-ac89-5fbf8f8ccd9e
  7. Власенко Лідія. Автоматизоване управління підсистемами технологічного комплексу цукрового заводу з використанням методів діагностики і прогнозування: дис… канд. техн. наук. Національний університет харчових технологій, 2010. 234 с.
  8. Rampersad, H. К. Total Quality Management: An Executive Guide to Continuous Improvement. Berlin-Heidelberg: Springer Verlag, 2001, 190 p.

References:

  1. Kano, М., Hasebe, S., Hashimoto, I., Ohno, H. (2004). Evolution of multivariate statistical process control: application of independent component analysis and external analysis. Computers & Chemical Engineering, 28, 1157-1166.
  2. Materiały szkoleniowe firmy DNV – Six Sigma Solutions. (2007).
  3. Wosik, I., Zdanek, M. (2010). System Six Sigma. Studium przypadku, 2, 669–678.
  4. Biswas, R. K, Masud, M. Sh, Kabir, E. (2016). Shewhart Control Chart for Individual Measurement: An Application in a Weaving Mill. Australasian Journal of Business, Social Science and Information Technology, 2, 89-100.
  5. Kryvoruchko, O., Kostiuk, Yu., Samoilenko, Yu. (2021). Conceptual model of butter quality management information system. The grail of science, 1, 255-258.
  6. Paprocka, I. Dzięgiel, A. (2020). The statistical control of the measuring process capability of vertical displacement of the head restraint – The first part: Theory. URL: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-48002193-d6fc-45f4-ac89-5fbf8f8ccd9e
  7. Vlasenko, L. (2010). Automated control of subsystems of the technological complex of the sugar plant using the methods of diagnostics and forecasting. PhD thesis, National University of Food Technologies, 234.
  8. Rampersad, H. К. (2001). Total Quality Management: An Executive Guide to Continuous Improvement. Berlin-Heidelberg: Springer Verlag, 190.